Tłusty czwartek: Azjatyckie pączki z mango i kokosem! [PRZEPIS]
27 lutego 2019, 11:48
• Autor: B K
Pączki z lukrem, z cukrem pudrem, z marmoladą - wszyscy uwielbiamy te tradycyjne smaki. Jednak jeżeli chcesz zaszaleć w tłusty czwartek, mamy dla ciebie propozycję. Usmaż azjatyckie pączki z mango i kokosem - są słodkie, egzotyczne i niezwykle orzeźwiające. Koniecznie zobacz przepis!
Co potrzebujesz?
-
1 mango
-
200 gram mąki pszennej
-
80 gram cukru
-
40 gram wiórków kokosowych
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
Olej do smażenia
-
Sól
-
Cukier puder
Jak przygotować?
-
Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, szczyptę soki oraz cukier.
-
Wszystko dokładnie mieszamy.
-
Mango obieramy ze skóry, kroimy na drobne kawałki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Mango dodajemy do reszty składników, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 25 minut.
-
W garnku rozgrzewamy olej.
-
Z ciasta formujemy kilki i wrzucamy na gorący olej.
-
Smażymy do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, aby podczas smażenia obracać pączki.
-
Po wyjęciu pączków, suszymy je ręcznikiem papierowym.
-
Po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.