Tłusty czwartek: Cronuty, czyli idealne połączenie croissanta i donuta! [PRZEPIS]
28 lutego 2019, 09:45
• Autor: B K
Tak jest! Dzisiaj mamy tłusty czwartek - od razu życzymy wam smacznego. Objadanie się jest dzisiaj dozwolone. Dlatego polecamy wam przepis na pyszne cronuty, czyli idealne połączenie croissanta i donuta. Zobaczcie, jak je przygotować!
Co potrzebujesz?
-
100 mililitrów wody
-
100 mililitrów śmietanki 30 %
-
Jajko
-
40 gram cukru
-
Szczypta soli
-
1 laska wanilii
-
7 gram droższy instant
-
360 gram mąki pszennej
-
200 gram masła
-
1 litr oleju
-
Polewa czekoladowa
-
50 gram orzechów
Jak przygotować?
-
Sypkie składniki oraz nasiona wydrożone z laski wanilii mieszamy w dużej misce.
-
Dodajemy wodę, śmietanę, jajko i wyrabiamy rękami ciasto.
-
Mocno schłodzone masło kroimy i dodajemy do ciasta, które układamy na stolnicy.
-
Ugniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na 30 minut.
-
Po tym czasie ciasto ponownie wykładamy na stolnicę, którą wcześniej delikatnie posypujemy mąką.
-
Wałkujemy, następnie składamy trzy razy i ponownie wałkujemy.
-
Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Najlepiej, aby spędziło tam całą noc, jeżeli nie mamy jednak tyle czasu - wystarczy godzina.
-
Zimne ciasto wałkujemy.
-
Wycinamy szklanką kółka, a w środku kieliszkiem mniejsze dziurki.
-
Crounty smażymy w gorącym oleju.
-
Smażymy je z obu stron na złoty kolor.
-
Na koniec zanurzamy je w polewie i obsypujemy orzechami.
-
Smacznego!