Domowa tarta na słono a'la czyszczenie lodówki
20 marca 2020, 16:45
• Autor: B K
W lodówce zostało ci z pięć pieczarek, końcówka pora, kilka pomidorów suszonych... Generalnie rzeczy, z których nic nie zrobisz, bo ich ilość jest dekoracyjna? Mylisz się - zrób tartę na słono! Podpowiadamy kilka fajnych rozwiązań na tartę a'la czyszczenie lodówki! Jedno uniwersalne ciasto, jedna uniwersalna masa jajeczno-śmietanowa i 2 smaczne rozwiązania! Ale pamiętaj - możesz dodać co chcesz! Zastosuj się tylko do uniwersalnych przepisów!
View this post on Instagram
Hej! Pomęczę Was jeszcze trochę tymi kurkami. 😁 W planach dzisiaj była tarta z przepisu Sylwii @przepisynawidelcu, ale mój chłopak robił maślane oczy, że bez mięsa, więc postanowiłam zrobić mu coś bardziej męskiego, czyli tłustego. 😂 TARTA Z KURKAMI, BOCZKIEM I SEREM RADAMER Przepis na ciasto: Zrobiłam trochę na oko, bo mam dość sporą formę, ale wyszło mega kruche i pyszne. 150 g masła (zimnego) 200 g mąki pszennej (plus trochę do podsypywania) 1 łyżeczka soli Pół łyżeczki ziół prowansalskich 1 jajko Masło starłam na tarce (grube oczko) i wymieszałam z mąką z dodatkiem soli i ziół, kiedy zrobiła się lekka kruszonka dorzuciłam jajko i zagniotłam ciasto. Ciasto włożyłam do lodówki na około godzinę. Następnie wyłożyłam nim formę (moja ma ok 28 cm), nadmiar usunęłam, włożyłam na 20 min do lodówki. Piekarnik nagrzałam na 180°C. Na ciasto wyłożyłam papier do pieczenia i wysypałam szklankę ryżu. Wyłożyłam do piekarnika na 15 min. Po tym czasie ściągnęłam ryż i piekłam jeszcze 15 minut. Farsz: 1 cebula (u mnie czerwona) 2 ząbki czosnku 200 g boczku 200 g kurek Sól, pieprz Masło do smażenia Kurki należy dokładnie oczyścić. Cebulę pokroić w kostkę, następnie zeszklić na maśle. Dodać pokrojony w kostkę boczek, wysmażyć, dodać pokrojone kurki. Dodać wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i smażyć jeszcze 10 min. Masa jajeczna Szklanka śmietanki 30% 2 duże jajka 100 g sera radamer Śmietankę dokładnie mieszamy z jajami i serem. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz, a następnie zalewamy to masą jajeczną. Delikatnie, nie wszystko na raz 😊 na wierzchu można posypać natką pietruszki. Pieczemy w 180°C około 40 min. Smacznego! ❤ #obiad #obiadmistrzów #dinner #tarta #tartanasłono #fotografiakulinarna #tart #recipe #przepis #kurki #grzyby #pychotka #pyszności #smacznego #conaobiad #domowyobiad #zdrowadieta #dinnerinspo #dobrejedzenie #jedzonko #обед #вкуснаяеда #рецепты #kobiecafotoszkoła #dziewczynykfs #pyszne #yum #kolacja
A post shared by Ula Leśniak (@zaslodzona) on
Składniki na uniwersalny spód do tarty na słono a'la czyszczenie lodówki
-
150 gramów zimnego masła,
-
300 gramów mąki pszennej
-
Letnia woda
-
Łyżeczka soli
Przygotowanie spodu do tarty na słono a'la czyszczenie lodówki
-
Mąkę przesiewasz przez sitko na stolnicę.
-
Dodajemy pokrojone masło i zagniatamy wszystko rękami.
-
Dodajemy wodę i łyżeczkę soli. Zagniatamy masę rękami do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Możemy stopniowo dolewać wodę.
-
Ciasto zawijamy i wkładamy do lodówki na 60 minut.
-
Po tym czasie wałkujemy. Przekładamy na formę do tarty, która wcześniej smarujemy masłem.
-
Wyłożone ciasto dziurkujemy widelcem i pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach. Środek tarty możemy czymś wyłożyć (np. fasolą jaś) - ciasto wtedy nie będzie się podnosić.
Składniki na uniwersalną masę śmietanowo-jajeczną
-
3 jajka M
-
150 ml śmietany 18%
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Gałka muszkatołowa
-
Czosnek granulowany
-
Mozzarella w kulce albo mozzarella biała 20 gram
Przygotowanie uniwersalnej masy śmietanowo-jajecznej
-
Do miski wbijamy umyte jajka i delikatnie je roztrzepujemy widelcem.
-
Dodajemy śmietanę i przyprawy i ponownie mieszamy.
-
Na sam koniec dodajemy startą mozarellę.
Składniki na tarte z porem, pieczarkami i kiełbasą
-
2 łyżki masła,
-
Por,
-
Pieczarki,
-
Kiełbasa,
-
Cebula biała,
-
Sól,
-
Pieprz,
-
Zioła prowansalskie.
Przygotowanie tarty z porem, pieczarkami i kiełbasą
-
Ciasto i masę przygotowujemy zgodnie z wytycznymi powyżej.
-
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pora w półksiężyce.
-
Na patelni rozpuszczamy masło. Szklimy cebulę.
-
Dodajemy pieczarki i podsmażamy ją około 4 minut.
-
Następnie wrzucamy kiełbasę oraz pora. Przyprawiamy, dokładnie mieszamy i smażymy koło 10 minut na średnim ogniu.
-
Po 15 minutach wyciągamy tarte z piekarnika. Na spód dajemy wszystkie składniki z paleni, wszystko zalewamy masa jajeczną.
-
Pieczemy 30 minut.
Składniki na tarte z brokułami i serem feta
-
Ser feta
-
Brokuł
-
Cebula
-
Ząbek czosnku
-
Łyżka masła
Przygotowanie tarty z brokułami i serem feta
-
Ciasto i masę przygotowujemy zgodnie z wytycznymi powyżej.
-
W garnku gotujemy brokuła - około 10 minut.
-
Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
-
Pod sam koniec dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę.
-
Ugotowanego brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy na chwilę na patelnię. Wszystko mieszamy smazymy razem około 3 minuty.
-
Po 15 minutach wyciągamy tarte z piekarnika. Na spód dajemy wszystkie składniki z paleni, wszystko zalewamy masa jajeczną. Na górę dajemy pokruszony ser feta.
-
Pieczemy 30 minut.