MasterChef Junior 5. Te przepisy zapewniły im finał
4 maja 2020, 13:46
• Autor: B K
Już wiemy, że o tytuł MasterChefa Juniora powalczą: Gaja, Sonia i Franek. Obie dziewczyny jako ostatnie przeszły do finału - zauroczyły jury sandaczem z puree z batatów oraz kaszottem z sandacza. Zobaczcie proste przepisy i zaskoczcie domowników przepysznymi dania - prosto z MasterChefa Juniora!

Fot. shutterstock
Składniki na sandacza z puree z batata i z sosem cytrusowym - Gaja Suchocka
-
Filet z sandacza - 200g
-
Jeden duży batat
-
Mięta - pęczek
-
Sól
-
Pieprz2 cytryny
-
1 limonka
-
1 pomarańcza
-
Sos rybny - 70ml
-
Sos sojowy - 70ml
-
Xantana - 1g
Przygotowanie sandacza z puree z batata i z sosem cytrusowym - Gaja Suchocka
-
Skórkę z sandacza opalić opalarką i zdjąć z fileta.
-
Posolić, popieprzyć i oblać górę sandacza sokiem z jednej cytryny, obsmażyć na suchej patelni do miękkości (około 5 minut) i zdjąć.
-
Ugotować batata do miękkości, zblendować go, dodać sól oraz miętę i ponownie zblendować.
-
Do rondelka wcisnąć soki z cytrusów, dodać 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, dodać pół łyżeczki xantany, mieszać do zagęszczenia.
-
Na talerz wyłożyć puree z batata, na to sandacza, polać sosem cytrusowym.
Ten półfinał MasterChefa Juniora z pewnością przejdzie do historii. Zadania były trudne, a rywalizacja między uczestnikami zawzięta, lecz fair-play. Jurorzy długo zastanawiali się, kto powinien odpaść tuż przed finałem. Ostatecznie, o tytuł...
Składniki na kaszotto z sandaczem i chipsem z szynki parmeńskiej – Sonia Rudolf
-
2 garście kaszy kuskus
-
15 g masła
-
200 ml wody
-
Sól
-
Garść zielonych szparagów
-
2 garści groszku zielonego
-
Filet z sandacza - 150-200g
-
3 plastry szynki parmeńskiej
-
Olej - 100ml
-
Śmietana 12% - 150ml
-
Garść tymianku
-
Szczypta pieprzu
-
Cytryna, limonka
-
Miód - 50g
Przygotowanie kaszotto z sandaczem i chipsem z szynki parmeńskiej - Sonia Rudolf
-
Kuskus gotujemy.
-
W oddzielnym garnku gotujemy groszek i szparagi w osolonej wodzie na al dente - około 5-7 minut.
-
Skórkę sandacza opalamy, zdejmujemy i doprawiamy solą.
-
Kasze mieszamy z warzywamy, dajemy masło, trochę soli i mieszamy.
-
Szynkę smażymy na suchej patelni do chrupkości.
-
Na oddzielnej patelni smażymy sandacza na oleju.
-
Śmietanę mieszamy z tymiankiem, solą, pieprzem, wyciskamy soki z połowy limonki i cytryny, mieszamy. Można doprawić miodem według uznania.
-
Na głęboki talerz kładziemy kaszotto, na to rybę, obok chipsa, polewamy sosem.