Kochasz placki ziemniaczane? Chrupiące, błyszczące, w środku puszyste! O tak. Takie placki najlepiej smakują na ciepło z pysznym, dobrze doprawionym gulaszem. Sprawdź przepis Ani Starmach!
Składniki na idealny sos do placków ziemniaczanych według przepisu Ani Starmach
-
1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej
-
300g pieczarek
-
2 papryki czerwone
-
2 cebule
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka ostrej papryki
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie idealnego sosu do placków ziemniaczanych według przepisu Ani Starmach
-
Mięso myjemy i dokładnie suszymy.
-
Kroimy w paski. Każdy paseczek obsypujemy solą, pieprzem i suchymi paprykami.
-
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Mięso przysmażamy partiami - mięso ma się tylko zamknąć, a nie podsmażyć.
-
Gotowe kawałki mięsa wyciągamy z garnka. Na pozostałym w garnku tłuszczu przysmażamy cebulę.
-
Do garnka ponownie dodajemy mięso, a także koncentrat pomidorowy. Mieszamy dokładnie i po kilku minutach dodajemy szklankę wody.
-
Garnek przykrywamy i mięso dusimy do miękkości - wieprzowina potrzebuje około 2 godzin, wołowina nawet do 3 godzin.
-
Pieczarki obieramy i kroimy w paski. Paprykę myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Paprykę i pieczarki podsmażamy na patelni i pod koniec dodajemy do duszącego się mięsa.
-
Gulasz doprawiamy sola i pieprzem do smaku.
-
Podajemy z gorącymi plackami ziemniaczanymi.
-
Smacznego!
Sprawdź te przepisy!
Dzisiaj, 13 listopada, Dzień Placków Ziemniaczanych! To klasyczne danie uwielbiane jest przez miliony Polaków! Jedni jedzą je z gulaszem, inni ze śmietaną, a są też tacy, którzy kochają je z cukrem. My dzisiaj mamy dla was idealne placki...
Semifreddo pochodzi z Włoch. To w połowie zamrożony deser. Semifreddo to nie są lody, ale w momencie podania musi być lekko zmrożony. "Połączone z pysznym sosem karmelowym jest idealnym deserem na ciepłe, letnie dni" - napisała o...
Mazurek to tradycyjne ciasto, które pieczemy w okresie Wielkanocy. Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszne ciasto, którym zachwycimy domowników! Kto się skusi?