MasterChef 9. Krem z topinambru i białej czekolady według przepisu Tomasza Skobela
16 listopada 2020, 11:29
• Autor: B K
Czy można zrobić deser z topinamburu? Można - a nawet powiemy więcej, każdy powinien go zrobić! Krem z topinamburu z białą czekoladą w wykonaniu Tomasza Skobela zachwycił jurorów 9 edycji programu MasterChef!

Fot. shutterstock
Składniki na krem z topinamburu i białej czekolady według przepisu Tomasza Skobela
-
250 topinamburu
-
Pół tabliczki białej czekolady
-
Garść owoców leśnych
-
Garść migdałów
-
Łyżeczka konfitury z dzikiej róży
-
Laska wanilii
-
Łyżka startego sera gruyere
Przygotowanie kremu z topinamburu i białej czekolady według przepisu Tomasza Skobela
-
Topinambur gotujemy do miękkości w wodzie, odcedzamy i czekamy, aż wystygnie.
-
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do topinamburu razem z nasionami wanilii.
-
Część owoców wrzucamy na patelnię razem z konfiturą i chwilę przesmażamy. Migdały szatkujemy.
-
Topinambur blendujemy z czekoladą na puszystą masę. Dodajemy ser gruyere.
-
Podajemy ułożone warstwami: od spodu orzechy, owoce z patelni z konfiturą, czekoladowy krem z topinamburu.
-
Dekorujemy prażonymi płatkami migdałów i kilkoma owocami leśnymi.
Zobacz inne przepisy z Masterchefa