Musaka to tradycyjna grecka zapiekanka z bakłażanem i sosem beszamelowym. Idealnie pasuje do czerwonego wina, świetnie nada się na jesienną kolację dla całej rodziny. Spróbujcie musaki według przepisu Ani Starmach!
Składniki na kremową musakę według przepisu Ani Starmach
-
700 g mielonego mięsa - jagnięcina, wołowina lub cielęcina
-
2 bakłażany
-
400 g ugotowanych ziemniaków
-
500 ml przecieru pomidorowego
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
oregano
-
cynamon
-
100 ml czerwonego wina
Składniki na sos beszamelowy
-
500 ml mleka
-
4 łyżki masła
-
4 łyżki mąki typ 450
-
Gałka muszkatołowa
-
Sól
-
Pieprz
Przygotowanie kremowej musaki według przepisu Ani Starmach
-
Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą, odstaw na 15 minut, po tym czasie bakłażany umyj i odsącz na ręczniku papierowym.
-
Plastry bakłażana zgrilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku.
-
Czosnek, cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano i szczyptę cynamonu.
-
Mięso duś na małym ogniu około 40 minut.
-
Z mleka, mąki, masła przygotuj beszamel. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę. Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika.
-
W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny, beszamel. Zapiekankę zakończ bakłażanami i beszamelem.
-
Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdź inne przepisy Ani Starmach
Kochasz placki ziemniaczane? Chrupiące, błyszczące, w środku puszyste! O tak. Takie placki najlepiej smakują na ciepło z pysznym, dobrze doprawionym gulaszem. Sprawdź przepis Ani Starmach!
Semifreddo pochodzi z Włoch. To w połowie zamrożony deser. Semifreddo to nie są lody, ale w momencie podania musi być lekko zmrożony. "Połączone z pysznym sosem karmelowym jest idealnym deserem na ciepłe, letnie dni" - napisała o...
Mazurek to tradycyjne ciasto, które pieczemy w okresie Wielkanocy. Ania Starmach podzieliła się przepisem na pyszne ciasto, którym zachwycimy domowników! Kto się skusi?