Masterchef 9. Tymi przepisami Aleksandra Juszkiewicz wygrała program!
7 grudnia 2020, 14:47
• Autor: B K
Za nami emocjonujący finał dziewiątej edycji programu MasterChef. Poznajcie przepisy na wyjątkowe menu degustacyjne, które przygotowała zwyciężczyni - Aleksandra Juszkiewicz! Podała ravioli z kalarepy, węgorza na plincu oraz kresowe serniczki z cynamonem!
Przystawka - Ravioli z kalarepy
-
rolada z koziego sera
-
zielone jabłko
-
orzechy pinii
-
limonka
-
mieta
-
olej rzepakowy
-
kalarepa
-
natka pietruszki
-
kolendra
-
tymianek
-
sól
-
maślanka
Przygotowanie ravioli z kalarepą
-
Pół rolady z koziego sera i pół zielonego jabłka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z 3 łyżkami prażonych orzechów pinii, całość skrop odrobiną soku z limonki.
-
Dwie garście świeżej mięty zblanszuj, zahartuj w zimnej wodzie i przełóż do blendera kielichowego. 3/4 oleju rzepakowego podgrzej do temperatury ok. 55 stopni i zalej miętę. Zblenduj ok. 6-8 min tak by olej idealnie połączył się z miętą. Gotową oliwę przecedź przez sitko z gazą, po to by otrzymać klarowny zielony kolor.
-
Jedną dużą kalarepę obierz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Zblanszuj w osolonym wrzątku, następnie plastry kalarepy wyłóż na płaski talerz i zalej oliwą miętową. Pozostaw na co najmniej 20 minut by kalarepa się zamarynowała i uzyskała zielonkawy kolor.
-
W malakserze zmiksuj garść świeżej pietruszki, kolendry i tymianku z 2 łyżkami prażonych przechów pini, 4-5 łyżkami oleju rzepakowego i odrobiną soli.
-
Zamarynowaną kalarepę wyłóż na płaski talerz, następnie na każdy plaster połóż po łyżeczce farszu i przykryj nowym plastrem. Gotowe ravioli podawać z pesto ziołowym, odrobiną oliwy i maślanką.
Danie główne - Węgorz podany na plincu ze staromazurskim sosem piwnym
-
ziemniaki
-
topinambur
-
jaja
-
mąka ziemniaczana
-
sól, pieprz
-
suszony majeranek
-
olej
-
szalotka
-
gałka muszkatołowa
-
kminek
-
masło
-
jasne piwo
-
śmietana 30%
-
węgorz
-
bułka tarta
Przygotowanie węgorza podanego na plincu ze staromazurskim sosem piwnym
-
Przez maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach przepuść 3 duże obrane ziemniaki i 3 obrane korzenie topinamburu. W gotowej masie może odłożyć się woda, którą należy odlać. Dodać 2 jajka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodać sól, pieprz i suszony majeranek. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż placki będą złote i chrupiące.
-
1 szalotkę, szczyptę gałki muszkatołowej oraz pół łyżeczki kminku zrumienić na łyżeczce masła. Dodać 1 szklankę jasnego piwa i gotować przez 2-3 minuty. Dodać 3 łyżki śmietanki 30%. W oddzielnej misce roztrzepać 3 żółtka z 3 łyżkami zimnej wody do uzyskania konsystencji kogla mogla. Do gotowych żółtek wlać odrobinę płynu piwnego by je zahartować. Następnie przelać wszystko na patelnię z piwem i gotować na małym ogniu przez 4-5 minut uważając, aby sos nie miał za wysokiej temperatury i nie ścięły się żółtka. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.
-
Wypatroszonego i pozbawionego szlamu węgorza pokroić w dzwonki, posolić i obtoczyć w bułce. Smażyć na średnim ogniu po parę minut z każdej strony.
-
Na talerz wylać sos, na który kładziemy plinca. Na końcu wykładamy smażonego węgorza.
Deser - kresowe serniczki z cynamonem, śliwkami i musem różanym
-
twaróg półtłusty
-
jaja
-
cynamon
-
kasza manna
-
cukier
-
olej
-
śliwki węgierki
-
woda brzozowa
-
woda różana
-
masło
-
mąka ziemniaczana
Przygotowanie kresowych serniczków z cynamonem, śliwkami i musem różanym
-
300 g twarogu półtłustego dokładnie wymieszaj z 1 jajkiem, łyżeczką cynamonu i ok. 30-40 g kaszy mannej. Dodaj cukru według uznania. Gotową masę serową smaż na patelni z olejem na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
-
5-6 śliwek węgierek pokrój na cząstki, następnie przełóż do rondelka i zalej ok. 500 ml wody brzozowej. Gotuj przez ok. 5 min, aż owoce będą miękkie ale nie rozgotowane. Gotowe śliwki przełóż do innego naczynia, ale tak by woda brzozowa z sokiem śliwkowym została w rondelku.
-
Rondelek z sokiem śliwkowym postaw ponownie na gaz. Dodaj 5 łyżek wody różanej i podgrzej ale nie dopuść by płyn się zagotował. Dodaj ok. 2 łyżek masła i wymieszaj do uzyskania klarownego różowego płynu. dodaj ok. pół łyżeczki mąki ziemniaczanej i energicznie mieszaj cały czas trzymając płyn na gazie do momentu aż płyn zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję musu.
-
Różany mus wylać na głęboki talerz, następnie ułożyć na nim serniczki. wszystko przykryć gotowanymi w wodzie brzozowej śliwkami i posypać pokruszonym twarogiem.