Tarte Flambée z gruszką, gorgonzolą, miodem i orzechami włoskimi
21 stycznia 2021, 11:59
• Autor: B K
Tarte Flambée to tradycyjne alzackie danie na bazie ciasta. Tradycyjnie przygotowuje się ją z cebulą, boczkiem i śmietaną. My proponujemy Tarte Flambée w słodkiej, jesiennej wersji - z dojrzałą gruszką, miodem, orzechami włoskimi i gorgonzolą. Smacznego!
Składniki na ciasto na Tarte Flambée
-
350 g mąki pszennej typ 450
-
200 ml letniej wody
-
50 ml oliwy z oliwek
-
Pół płaskiej łyżki soli
Składniki na farsz
-
3 dojrzałe gruszki
-
80 g gorgonzoli
-
2 łyżeczki miodu
-
15 g orzechów włoskich
Przygotowanie Tarte Flambée z gruszką, gorgonzolą, miodem i orzechami włoskimi
-
Nagrzej piekarnik do 250 stopni.
-
Składniki na ciasto połącz w misce i początkowo wymieszaj drewnianą łyżką. Następnie ugniataj rękami, aż ciasto będzie jędrne.
-
Gruszki obierz i pokrój w paski.
-
Orzechy włoskie rozgnieć w moździerzu.
-
Ciasto rozwałkuj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadź do piekarnika i po 1-1,5 minucie wyjmij.
-
Na podpieczone ciasto połóż plastry gruszki, następnie pokrusz gorgonzolę i rozsyp orzechy włoskie.
-
Tarte Flambée piecz kolejne 7-8 minut.
-
Gorącą Tarte Flambée polej miodem.
-
Jedź na ciepło. Smacznego!
Lubisz nieoczywiste przepisy? Mamy coś dla Ciebie!
Nie jedliście nigdy marchewkowych muffinek? Koniecznie musicie je zrobić! Są przepyszne, słodkie i bardzo puszyste. Sprawdźcie przepis Ani Starmach i zróbcie dla swojej rodziny pyszny podwieczorek! Te muffinki idealnie pasują do kawy. Smacznego!
Podobno ludzie dzielą się na tych, którzy kochają bakłażana i na tych, którzy go nie znoszą! Z doświadczenia jednak wiemy, że dobrze przygotowane warzywo smakuje doskonale. Dasz się przekonać? Spróbuj roladek z bakłażanem z fetą z naszego przepisu.
Puszysty, kremowy sernik na kruchym spodzie... ale za to z herbacianą nutką prosto z dalekiej Japonii! Trochę tradycji i trochę egzotyki na talerzu jednocześnie.