Ten pasztet powali każdego! W jego skład wchodzi czerwona soczewica, marchewka i masło orzechowe. To idealna propozycja na wielkanocny stół. Spróbuj!
Składniki na wegetariański pasztet wielkanocny z masłem orzechowym
-
400g czerwonej soczewicy
-
500ml bulionu warzywnego
-
500g marchewki
-
2 cebule
-
4 ząbki czosnku
-
2-3 łyżki oliwy
-
3 jajka
-
3 łyżki masła orzechowego
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
2 łyżeczki kurkumy
-
1 łyżeczka kminu
-
1 łyżeczka curry
-
1 łyżeczki ostrej papryki w proszku
-
Pół łyżeczki imbiru w proszku
-
Pieprz czarny
Przygotowanie wegetariańskiego pasztetu wielkanocnego z masłem orzechowym
-
Soczewicę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w bulionie pod przykryciem 8 minut.
-
Dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty już bez przykrywki.
-
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę albo także ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę.
-
Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek.
-
Dodajemy marchewkę z solą i smażymy około 7 minut - marchewka ma być w pół miękka.
-
Kiedy marchewka i soczewica przestygną - łączymy je w misce, dodajemy masło orzechowe oraz jajka i porządnie mieszamy.
-
Foremkę wykładamy papierem po pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 60-65 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdź inne wielkanocne przepisy!
Soczysty łosoś w towarzystwie genialnego chrzanowego puree i pysznych buraków to idealny pomysł na obiad czy kolację. Spróbujcie takiej wersji ryby według przepisu Karola Okrasy. Smacznego! Takiego łososia polubią nawet ci, którzy na co dzień nie...
Ten pasztet zachwyci nawet największych miłośników mięsa! Wegański pasztet z pieczarek z nasionami słonecznika według Kingi Paruzel to świetny dodatek do świeżego chleba. Ale i nie tylko! Spróbuj i zakochaj się w tym smaku!
Ta rolada to absolutny hit ostatnich tygodni! Jest pyszna, bardzo elegancka i śmiało można ją przygotować na karnawałową domówkę albo romantyczną kolację. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - sprawdź nasz przepis!