Już w niektórych sklepach można znaleźć zielone szparagi. Jednak sezon na te wspaniałe warzywa dopiero nadejdzie! Już za chwilę szparagi osiągną niską cenę i będą najsmaczniejsze. Polecamy zrobić je na grillu w szynce parmeńskiej z dodatkiem parmezanowym sosem holenderskim!
Składniki na zielone szparagi z grilla w szynce parmeńskiej
-
500g zielonych szparagów
-
120g szynki parmeńskiej
-
2 łyżki oliwy
-
Szczypta pieprzu
Składniki na parmezanowy sos holenderski
-
100 g masła,
-
3-4 żółtka,
-
2 łyżki soku z cytryny,
-
40 g parmezanu startego,
-
Pół łyżeczki soli,
-
1 łyżeczka pieprzu białego.
Przygotowanie zielonych szparagów z grilla w szynce parmeńskiej
-
Szparagi myjemy pod bieżącą wodą.
-
Łapiemy szparagi na końcu i odrywamy zdrętwiałe końcówki.
-
Plastry szynki parmeńskiej przecinamy wzdłuż na pół. Owijamy każdy szparag od góry do dołu.
-
Szparagi polewamy oliwą i oprószamy pieprzem.
-
Szparagi kładziemy bezpośrednio na kratkę grilla albo na tacę.
-
Szparagi grillujemy około 8 minut - co kilka minut przewracamy je na druga stronę.
-
Podajemy z parmezanowym sosem holenderskim.
Przygotowanie parmezanowego sosu holenderskiego
-
W rondlu rozpuść masło. Kiedy pojawi się na górze piana - zdejmij ją cedzikiem. Tak otrzymane masło klarowane zdejmij z palnika.
-
Zagotuj wodę na dnie garnka. Połóż na górze miske, do której wbij 3-4 żółtka. Za pomocą trzepaczki mieszaj żółtka, aż uzyskają jednolitą, jaśniejszą i lekko puszystą masę.
-
Dodaj 2 łyżki cytryny, sól i pieprz biały. Mieszaj dalej trzepaczką - uważaj, aby jajka się nie ścięły.
-
Dodaj parmezan i dalej dokładnie mieszaj.
-
Po około minucie powoli - ciągle mieszając - dodawaj masło. Kiedy idealnie połączy się z jajkiem - sos holenderski jest gotowy.
-
Pamiętaj, aby sos holenderski robić tuż przed podaniem!
Sprawdź inne przepisy na przekąski do grilla
Lubisz ser camembert? To zrób go z tego przepisu! Do tego wystarczy pieczywo, szczypiorek i trochę pomidorków koktajlowych! Smacznego!
Lubisz smak młodej kapusty? Jeżeli tak - to koniecznie spróbuj tej surówki z młodej kapusty z koperkiem. Charakterystycznego smaku nadaje sos worcester połączony z majonezem i sokiem z cytryny. Ta surówka to idealny dodatek do grilla. Smacznego!
Szukasz oryginalnego dodatku do grilla? Chcesz zaskoczyć swoich gości? Zrób ziemniaki Hasselback według przepisu Darii Ładochy. Są niezwykle aromatyczne i świetnie wyglądają. Spróbuj!