Lubisz kurczaka na ostro? To koniecznie spróbuj go w wersji z pastą curry i liczi. To przepis Karola Okrasy - nam bardzo smakuje!
Składniki na kurczaka z ostrą pastą curry i liczi według Karola Okrasy
-
uda kurczaka – 1 kg
-
świeże liczi – 200 g
-
cebula – 1 sztuka
-
czerwona pasta curry – 1 łyżka
-
limonka – 1 szt.
-
sucha kolendra – 1 łyżeczka
-
kurkuma – 1 łyżeczka
-
laski cynamonu – 2 sztuka
-
czosnek – 2 ząbki
-
pomidory pelati – 5 sztuki
-
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
-
świeża kolendra – 1 pęczek
-
kafir – 9 liści
-
olej sezamowy – 1 łyżeczka
-
olej roślinny – 2 łyżki
-
ryż jaśminowy – 200 g
-
sól – pół łyżeczki
-
pieprz – pół łyżeczki
Przygotowanie kurczaka z ostrą pastą curry i liczi według Karola Okrasy
-
Kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy pieprzem i solą. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Smażymy do momentu zarumienienia i przewracamy na drugą stronę.
-
Pomidory pelati obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w drobne plasterki.
-
Do kurczaka dodajemy cebulę i mieszamy całość. Dodajemy pastę curry, pomidory, liście kafiru. Zmniejszamy ogień, dolewamy 100 ml wody i olej sezamowy
-
Owoce liczi obieramy i pozbawiamy pestek. 20 ml syropu z liczi dodajemy do kurczaka. Całość dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sok z połowy limonki oraz liczi. Całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z gazu.
-
Ryż jaśminowy gotujemy w wodzie w proporcji 1:1,5. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i wysypujemy na suchą patelnię. Dodajemy laskę cynamonu przełamaną na pół. Prażymy na małym ogniu około minuty. Dodajemy łyżeczkę oleju i ugotowany ryż. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.
-
Ryż przekładamy na środek talerza i robimy miejsce w środku. W tym miejscu układamy kurczaka z curry i liczi. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą. Całość skrapiamy sokiem z połowy limonki.
Sprawdź nasze inne pyszne przepisy!
Szukasz pomysłu na lekką wiosenną sałatkę, ale z nutą egzotyki? W takim razie mamy coś dla ciebie! Genialną i orzeźwiającą sałatkę cypryjską z serem halloumi i cytrynowym dressingiem. Spróbuj!
Wiecie, że jednym z najpopularniejszych włoskich makaronów jest spaghetti alla puttanesca? Jego ostry zapach i smak ma wielu zwolenników - i nie dziwimy się. Spróbujcie zrobić ten makaron - gwarantujemy Wam, że tego jeszcze nie jedliście!
A gdyby tak zrobić rybną wersję szaszłyków na grilla? Tak! Proponujemy takie połączenie - łosoś, młode ziemniaki i cukinia. Brzmi pysznie, prawda? Zapisujcie przepis!