Najlepsze przekąski na mecz
18 czerwca 2021, 14:56
• Autor: B K
Euro trwa w najlepsze! Idziesz do znajomych na mecz? A może to u ciebie znajduje się strefa kibica? Przygotuj pyszne przekąski, które będą idealnie pasować do sportowych emocji! Podpowiadamy, co można przygotować na szybko i zaskoczyć wszystkich!

Fot. shutterstock
Składniki na koreczki mini caprese
-
Mini mozzarelle
-
Liście bazylii
-
Koktajlowe pomidory
-
Sos balsamiczny
Przygotowanie koreczków mini caprese
-
Pomidory koktajlowe myjemy i osuszamy.
-
Na patyczek nabijamy pomidora, następnie mini mozzarelle i na koniec liść bazylii.
-
Koreczki kładziemy na paterze skropionej sosem balsamicznym.
Składniki na ciasto na szybkie pizzerinki
-
225g mąki pszennej typ 450
-
25g świeżych drożdży
-
125ml ciepłego mleka
-
2 łyżki oleju
-
Pół łyżeczki cukru
-
Pół łyżeczki soli
Dodatki do szybkich pizzerinek
-
Mozarella albo cheddar
-
1 czerwona cebula
-
6 pieczarek
-
100g salami
-
10 oliwek czarnych
-
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
-
Łyżeczka suszonego oregano
-
Suszony czosnek
Przygotowanie ciasta na szybkie pizzerinki
-
Mąkę przesiewamy do miski. Łączymy ją z cukrem, solą i dodajemy olej.
-
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Pamiętaj, że mleko nie może być gorące - jego temperatura nie może być wyższa niż 75 stopni.
-
Zaczyn wlewamy do miski i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie.
-
Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą z nich rozgniatamy delikatnie ręką - ważne, aby zachować kształt koła. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotowanie szybkim pizzerinek
-
Mozarellę ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
-
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
-
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
-
Oliwki i salami kroimy na mniejsze części.
-
Koncentrat pomidorowy łączymy z przyprawami i następnie smarujemy nim pizzerinki. Na górę nakładamy resztę składników.
-
Pizzerinki pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 8-10 minut.
Składniki na domowe frytki podwójnie smażone z parmezanem
-
1 kg ziemniaków
-
1,5 - 2 litry oleju słonecznikowego
-
Sól
-
Parmezan
-
Opcjonalnie - zielona pietruszka
Składniki na domowe frytki podwójnie smażone z parmezanem
-
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Kroimy w paski - grubość zależy od nas.
-
Pokrojone ziemniaki wsadzamy do miski i zalewamy zimną woda. Odstawiamy na 30 minut.
-
Nagrzewamy olej w garnku. Wkładamy drewniany patyczek do oleju - jeżeli dookoła patyczka olej zacznie się pienić, to znaczy, że olej jest idealnie podgrzany.
-
Frytki dokładnie suszymy. Wrzucamy partiami do oleju.
-
Każda partię smażymy 5-7 minut. Frytki mają uzyskać lekko złoty kolor.
-
Odsączamy je z nadmiaru oleju.
-
Olej ponownie dobrze podgrzewamy i znowu smażymy frytki - tym razem zajmie nam to około 10-15 minut. Mają być wyraźnie złoto-brązowe i chrupkie.
-
Odsączamy na ręczniku papierowym.
-
Podajemy z solą, parmezanem i opcjonalnie z pietruszką.