Lubisz hinduskie jedzenie? To koniecznie spróbuj naszej propozycji! Kalafior marynujemy w gęstym jogurcie z przyprawami, smaku dodaje duża ilość masła i orzechy nerkowca. Ta potrawka jest genialna!
Składniki na kalafiora po hindusku
-
Młody kalafior
-
500g mleczka kokosowego
-
Limonka i cytryna
-
Orzechy nerkowca
-
Kolendra
-
Pomidory w puszce albo gesty przecier pomidorowy
-
3 ząbki czosnku
-
Stary imbir - korzeń wielkości kciuka
-
5 kropli ciemnego sosu sojowego
-
Jogurt gesty
-
Sumak
-
Masło - w dużych ilościach
-
Kumin
-
Kurkuma
-
Kardamon
-
Słodka papryka
-
Szczypta płatków chili
-
Pieprz
-
Sól
-
Kardamon
-
10 goździków
-
Do podania ryż
Przygotowanie kalafiora po hindusku
-
Kalafiora pokroić́ na mniejsze kawałki i ugotować́ w osolonej wodzie. Czas: około 5 minut. Kalafior ma być́ lekko twardy.
-
Kalafiora marynujemy w jogurcie z dodatkiem sumaku. Czas: najlepiej godzina w lodówce.
-
Na patelni podsmażamy kalafiora w zalewie.
-
Dodajemy wszystkie przyprawy - skórkę z limonki i ewentualnie cytryny ścieramy! Gotujemy wszystko pod przykryciem około 15 minut. Smaku maja się̨ połączyć́ i lekko odparować́.
-
Dodajemy posiekaną kolendrę̨ i na koniec szafran.
-
Do gotowego sosu wrzucamy 2-3 łyżki masła, mieszamy, przykrywamy patelnię i odstawiamy jeszcze na 2 minuty.
-
Podajemy z ryżem!
-
Smacznego!
Sprawdź nasze inne pyszne przepisy!
Lubicie curry? Spróbujcie naszej wegetariańskiej wersji! Głównym składnikiem będzie młody kalafior - obecnie jest najsmaczniejszy! W tym curry zakochają się nawet mięsożercy!
Lubisz smak młodej kapusty? Jeżeli tak - to koniecznie spróbuj tej surówki z młodej kapusty z koperkiem. Charakterystycznego smaku nadaje sos worcester połączony z majonezem i sokiem z cytryny. Ta surówka to idealny dodatek do grilla. Smacznego1
Żar leje się z nieba! Jest wiele sposobów na to, aby się ochłodzić. A jednym z nich jest zjedzenie pysznego i orzeźwiającego chłodnika ze szpinaku z jajkiem i koperkiem. Smacznego!