Jedz to zamiast ziemniaków. Twoje jelita ci podziękują
Zamiast ziemniaków czy ryżu warto do diety włączyć kaszę jęczmienną. Jest to naturalne wsparcie dla przeciążonych jelit – działa łagodząco, a także poprawia perystaltykę jelit i wspiera odbudowę flory bakteryjnej. Do tego pysznie smakuje i można ją łatwo wykorzystać w kuchni.
Kasza jęczmienna reguluje pracę układu pokarmowego, pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z wzdęciami i zaparciami oraz wspiera trawienie. Oczyszcza jelita i nie jest tak ciężkostrawna jak smażone ziemniaki czy biały ryż, który często gości na polskich stołach.
Dodatkowo kasza jęczmienna ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu stabilizuje poziom cukru we krwi i jednocześnie jest sycąca. Poleca się więc ją dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Z czym jeść kaszę jęczmienną?
Kaszę jęczmienną można wykorzystać na wiele sposobów. Nada się idealnie zarówno do potraw na ciepło, jak i na zimno. Można jeść ją z gulaszem – mięsnym lub warzywnym, dodać do zupy czy wykorzystać robiąc wegetariańskie kotlety bądź gołąbki.
Kasza jęczmienna może być też używana jako farsz do warzyw. Zmieszana z pieczarkami będzie pysznie smakować do papryki czy cukinii.