Foremka aluminiowa w mikrofalówce – czy to dobry pomysł?
Podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce to codzienność w wielu domach. Jednak nie każdy wie, które materiały nadają się do tego celu. Foremka aluminiowa, często używana do przechowywania żywności, budzi sporo wątpliwości. Czy można ją wkładać do mikrofalówki? Odpowiedź brzmi: technicznie tak, ale tylko pod pewnymi warunkami.
Jakie zagrożenia niesie foremka aluminiowa w mikrofalówce?
Największym zagrożeniem jest zjawisko zwane „iskrzeniem” (ang. arcing). Gdy forma jest pognieciona lub zagięta, na jej powierzchni mogą pojawić się iskry, które nie tylko uszkodzą mikrofalówkę, ale mogą też wywołać pożar. Dodatkowo jeśli jedzenie jest całkowicie owinięte folią, mikrofale nie przenikną do środka, przez co potrawa nie zostanie podgrzana.
Jak bezpiecznie używać foremki aluminiowej?
Jeśli producent mikrofalówki dopuszcza użycie formy aluminiowej (informacje znajdziesz w instrukcji obsługi), należy pamiętać o kilku zasadach:
- Foremka powinna być maksymalnie płaska – unikaj zagnieceń i fałd.
- Krawędzie muszą znajdować się w bezpiecznej odległości od ścianek mikrofalówki.
- Upewnij się, że talerz obrotowy działa prawidłowo, by nie przegrzewać jednego miejsca.
Lepsze rozwiązanie? Zawsze wybieraj pojemnik do mikrofalówki
Eksperci są zgodni – najbezpieczniej jest przełożyć jedzenie do pojemnika przeznaczonego do mikrofalówek. Unikniesz w ten sposób ryzyka uszkodzenia sprzętu i zadbasz o swoje bezpieczeństwo.
Źródło: tastingtable.com

