- Woda do espresso nie służy do rozcieńczania kawy ani nie przeciwdziała odwadnianiu, jak sądzi wielu Polaków.
- Prawidłowo należy wypić wodę przed kawą, by oczyścić podniebienie i lepiej poczuć smak espresso.
- Podawanie wody do espresso to tradycja i znak dbałości o jakość serwowanej kawy.
Dlatego do espresso podaje się wodę
Zamawiając espresso, często otrzymujemy nie tylko filiżankę aromatycznej kawy, ale także szklankę wody. To nie przypadek ani zbędny dodatek. Woda do espresso to symbol troski o jakość kawy i doświadczenie klienta. Jej zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych przed pierwszym łykiem espresso. Dzięki temu możemy w pełni docenić bogactwo aromatów i głębię smaku, jaką oferuje mała, mocna kawa.
Czytaj także: Jaki jest wpływ codziennego picia kawy na nerki? Wyniki badań naukowych mogą zaskoczyć
Woda nie jest podawana po to, by rozcieńczyć kawę czy zneutralizować jej rzekomo odwadniające działanie. Jeśli chcemy rozcieńczyć espresso, powinniśmy zamówić americano, które przygotowuje się z dodatkiem gorącej wody w odpowiednich proporcjach.
Czy wodę do espresso pije się przed czy po?
To pytanie pojawia się często wśród miłośników kawy. Prawidłowy rytuał zakłada wypicie wody przed espresso. Szklanka wody oczyszcza podniebienie z resztek jedzenia, napojów czy innych smaków, które mogłyby zakłócić odbiór aromatu kawy. Dzięki temu każdy łyk espresso jest pełniejszy i bardziej wyrazisty.
Wypicie wody po kawie to już indywidualna sprawa – może pomóc zneutralizować intensywny posmak, jednak najważniejszą rolę woda pełni właśnie przed espresso.
Czytaj także: Wlewam do kawy zamiast mleka. Kilogramy lecą w dół

