Rosół będzie klarowny, a nie mętny. Dodanie tego składnika to najlepszy sposób!

Rosół to jedna z najbardziej klasycznych polskich zup, która gości na naszych stołach od pokoleń. Jednak wielu z nas zastanawia się, jak uzyskać ten wymarzony, klarowny bulion bez mętności. Okazuje się, że klucz tkwi nie tylko w odpowiednich składnikach, ale także w technice gotowania i... jednym, nieoczywistym dodatku. Sprawdź, co zrobić, by twój rosół był przejrzysty i nie skisł.
fot. shutterstock.com

  • Rosół często mętnieje przez niewłaściwe przygotowanie mięsa i warzyw.
  • Dodanie białka jaja sprawia, że zupa staje się przejrzysta i wyjątkowo smaczna.
  • Stosując babcine triki, możesz przedłużyć świeżość rosołu nawet o kilka dni.

Dlatego rosół mętnieje. Wielu Polaków popełnia ten błąd

Chociaż przepis na rosół zna niemal każdy, to uzyskanie idealnie klarownej zupy często bywa wyzwaniem. Najczęstszy błąd popełniany przez Polaków to zbyt gwałtowne gotowanie bulionu. Kiedy rosół zaczyna mocno wrzeć, białka i tłuszcze mieszają się z wodą, co powoduje mętność. Kolejnym problemem jest wrzucanie wszystkich składników naraz oraz brak regularnego zbierania szumowin, które pojawiają się na powierzchni w trakcie gotowania.

Czytaj także: Magda Gessler zdradza tajemnicę idealnego rosołu. Przyprawa, której nie może zabraknąć w zupie!

Co zrobić, żeby rosół był klarowny?

Zastanawiasz się, co zrobić, by rosół był klarowny i nie mętniał? Podczas gotowania zupy pamiętaj o przestrzeganiu kilku prostych zasad.

  • Gotuj na wolnym ogniu – rosół powinien tylko lekko się gotować, nie wrzeć.
  • Zbieraj szumowiny – regularnie usuwaj pianę, która pojawia się na powierzchni.
  • Nie mieszaj zupy podczas gotowania, aby nie wprowadzać drobinek w ruch.
  • Dodaj białko jaja – roztrzep jedno białko, które zbierze pozostałe drobinki - wlej do gotującego się rosołu i po chwili zbierz je sitkiem z powierzchni bulionu. 

Czytaj także: Unikaj tego warzywa w rosole! Dietetyk ostrzega przed szkodliwym składnikiem

Co zrobić, żeby rosół nie skisł? Babciny sposób zawsze działa

Rosół najlepiej smakuje świeży, ale co zrobić, gdy zostanie na kolejny dzień? Oto babciny sposób na świeżość zupy:

  • Przechowuj rosół w lodówce, najlepiej bez warzyw i mięsa, tylko sam bulion.
  • Każdego dnia zagotuj zupę – wysoka temperatura zabije bakterie odpowiedzialne za kwaśnienie.
  • Unikaj trzymania chochli w garnku – to może przyspieszyć proces psucia.

Stosując te proste triki, twój rosół zachowa świeżość nawet przez kilka dni.

Dodaj to do rosołu, a będzie bardzo dobry - prosty przepis

Przepis na prosty rosół:

  • 1 kg mięsa (najlepiej mieszanka drobiu i wołowiny)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • cebula opalona nad ogniem
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, liść laurowy
  • sól do smaku
  • 1 białko jaja natka pietruszki do dekoracji

 Aby rosół miał piękny, złocisty kolor, dodaj opaloną cebulę oraz kawałek kury lub indyka. Uważaj z marchewką – zbyt duża ilość sprawi, że zupa będzie za słodka. Możesz wówczas na koniec gotowania dodać jednego pomidora.

Przygotowanie: Mięso i warzywa zalać zimną wodą, powoli doprowadzić do wrzenia i gotować na minimalnym ogniu przez 2-3 godziny. Regularnie zbierać szumowiny. Pod koniec gotowania dodać białko jaja, zagotować i zdjąć je sitkiem. Doprawić do smaku i podawać z makaronem lub lanymi kluskami.

Czytaj także: Zostało ci mięso z rosołu? Wykorzystaj je! 7 genialnych pomysłów na obłędnie smaczne dania

Czytaj dalej: