Sernik wiedeński na ciemnym spodzie. Przepis Ani Starmach
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia (może być również z wiaderka)
- 5 jajek
- 100 g masła
- 200 g drobnego, białego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
- 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 75 g cukru
- 90 g pokrojonego masła
- 1 jajko
Sernik wiedeński na czekoladowym spodzie. Przepis Ani Starmach
Spód:
W misie robota z zamontowanym mieszadłem K umieść wszystkie składniki i wyrabiaj do ich połączenia. Ciasto będzie trudne do wałkowania, odrywaj więc kawałki ciasta i wyklejaj nimi spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia). Tak przygotowany spód włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 10 minut.
Masa serowa:
W tym czasie przygotuj masę serową: Zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota planetarnego umieść wszystkie składniki z wyłączeniem bakalii. Miksuj na średnich obrotach tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji masy. Nie chcemy jej napowietrzyć bo napowietrzona masa serowa w piekarniku rośnie, natomiast tuż po upieczeniu gwałtownie opada. Po wymieszaniu masy dodaj (lub nie) bakalie. Masę wylej na podpieczony spód, sernik włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni, a po 10 minutach zmniejsz temperaturze do 160 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

