Ten grzyb to nowy faworyt Polaków. Smakuje jak pieczony kurczak

Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez grzybów. Wykorzystujemy niema o każdej porze roku. Ci, którzy zbierają je samodzielnie, mogli już słyszeć o żółciaku siarkowym. To jadalna huba, która w smaku przypomina… pieczonego kurczaka.
Ten grzyb to nowy faworyt Polaków. Smakuje jak pieczony kurczak, fot. Shutterstock

Grzyb, który smakuje jak pieczony kurczak

Grzyby to jeden ze sztandarowych produktów polskiej (i nie tylko!) kuchni. Na ich bazie przygotowujemy aromatyczne sosy czy farsze, np. do krokietów czy pierogów. Zbieranie grzybów to z kolei nie tylko cenna umiejętność, ale i dla niektórych sposób na rekreację – bo czy jest coś lepszego niż poranne spacery w lesie zakończone zebraniem pełnego koszyka dobroci?

Polskie lasy oferują naprawdę szeroki wachlarz smacznych i jadalnych grzybów. Wśród najpopularniejszych zdecydowanie królują borowiki i podgrzybki, chociaż znajdą się też entuzjaści kurek, gołąbków, gąsek czy rydzów. Ale coraz większą popularnością cieszy się żółciak siarkowy, należący do rzędu żagwiowców. Jest szerzej znany jako „kurczak leśny”, a to wszystko przez smakowe podobieństwo do drobiu.

Zbierasz „leśnego kurczaka”? Musisz uważać

Żółciak siarkowy cieszy się dużą popularnością szczególnie na Podlasiu. Tam też jest bardzo lubianym produktem kuchni regionalnej – smakuje jak pieczony kurczak i można przygotować z niego np. frytki czy sznycle. Marek Wołkowycki, mykolog z Politechniki Białostockiej, powiedział w rozmowie z Interią, że tego grzyba należy szukać na drzewach – to właśnie na nich pasożytuje:

W naszej strefie klimatycznej grzyb preferuje dęby - to jego główny żywiciel. Bardzo często występuje na topolach, na wierzbach, również na innych gatunkach liściastych.

Ekspert podkreślił jednak, że przed zjedzeniem konieczna obróbka termiczna, aby pozbyć się substancji mogących podrażnić żołądek. Inna ważna wskazówka, to zwracanie uwagi, na jakich drzewach rośnie żółciak siarkowy. Jako pasożyt pobiera substancje odżywcze z żywiciela. „Leśnego kurczaka” nie można więc zrywać z drzew toksycznych, takich jak np. robinia akacjowa czy cis.

Żółciak siarkowy pojawia się w lasach zazwyczaj od maja do sierpnia. Rośnie na drzewach, od których pobiera substancje odżywcze – jest pasożytem. Zwykle ma jasnożółty, pomarańczowy lub lekko różowawy kolor. Kształty najczęściej są bardzo nieregularne, pofalowane, przypominające wachlarz. Segmenty kapeluszy układają się w rozety.

Czytaj dalej: