Kiedy zobaczysz go w kuchni, działaj natychmiast. Czym jest wołek zbożowy?

Szkodniki domowe potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Część z nich jednocześnie wyrządza poważne szkody w żywności. Do takich insektów należy wołek zbożowy, które może pojawić się w kuchni.
Kiedy zobaczysz go w kuchni, działaj natychmiast. Czym jest wołek zbożowy? fot. Shutterstock

Wołek zbożowy – jak wygląda?

Wołek zbożowy to chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych. Mierzy od 2 do 5 milimetrów, ma walcowate, nieco wydłużone ciało o ciemnobrązowej barwie. Nie potrafi latać, ma za to chitynowy pancerz, a głowa jest charakterystycznie wyciągnięta w długi ryjek. Łatwy do rozpoznania również dzięki czułkom. Kiedy wołek odczuwa zagrożenie, zaczyna udawać martwego – warto o tym wiedzieć, bo nagle odkryte przez nas w kuchni owady mogą przestać się ruszać i to właśnie jest ich taktyka obronna. Jeśli już znajdą się w naszym domu, koniecznie trzeba się ich pozbyć – to bardzo niebezpieczne szkodniki.

Wołek zbożowy – niebezpieczny szkodnik

Wołek zbożowy to jeden z najniebezpieczniejszych szkodników żywności magazynowanej. Choć częściej jest spotykany w dużych składach zbóż, jego przeniesienie do domu nie jest niemożliwe – wystarczy zainfekowany towar w sklepie, by zagarnąć pod dach niechcianego lokatora.

W jaki sposób owad niszczy żywność? Zagrożone są magazyny ze zbożem: pszenicą, jęczmieniem, żytem, owsem, ale też pszenżytem, kukurydzą, ryżem i prosem. Wołek wygryza otwory w ziarnach, które w ten sposób tracą swoją masę i nie nadają się do celów spożywczych. Chrząszcz jednocześnie składa jaja, a w całym składzie żywności może też rozwijać się wówczas np. pleśń. Żywność z takich magazynów nie może później w żaden sposób trafić do konsumentów. Zagrożenie jest poważne, bo sam wołek bardzo szybko się rozmnaża.

Jak pozbyć się wołka zbożowego?

Osoby odpowiedzialne za składowanie żywności, w tym zbóż, mogą podejmować odpowiednie kroki, by uniknąć ataku wołka zbożowego. Przechowywanie ziaren w niskiej temperaturze, w małych ilościach i szczelnych metalowych pojemnikach skutecznie minimalizuje zagrożenie. Należy pamiętać, że chrząszcz ten nie lata, przemieszcza się więc przez transport organizowany przez człowieka. Nieświadome przenoszenie zainfekowanych towarów sprawia, że wołek może znaleźć się w naszej kuchni. Jeśli odkryjesz jego obecność, skorzystaj z oprysków owadobójczych dostępnych na rynku. Przede wszystkim jednak wyrzuć całą sypką żywność, na której żerował wołek – postępowanie to jest identyczne, jak w przypadku odkrycia moli spożywczych. Zadbaj też o odpowiednią profilaktykę, w tym: częste sprzątanie i korzystanie ze szczelnych, zamykanych pojemników.

Czytaj dalej: