Przepis na babeczki czekoladowe z kremem
Przygotowanie tych babeczek nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych – wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości i szczypta kreatywności przy dekorowaniu. Sekretem tego przepisu jest połączenie intensywnego kakao, kremowej śmietany i chrupiących cukierków orzechowych, które nadają wypiekom wyjątkowego charakteru. Całość wieńczą świeże owoce – maliny i borówki – które nie tylko dodają koloru, ale też przełamują słodycz kremu. To idealna propozycja na rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu – na poprawę humoru w jesienny wieczór.
Przepis na babeczki czekoladowe według Ewy Wachowicz
Ciasto:
- 120 g masła
- 110 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 3 łyżki likieru czekoladowego
- 120 g cukierków orzechowych
Krem:
- ½ l śmietany kremówki 30-36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dekoracja:
- maliny
- borówki
Babeczki czekoladowe. Przepis Ewy Wachowicz
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas miksując.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Dolej likier czekoladowy i dorzuć drobno posiekane cukierki orzechowe (np. michałki). Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Każdą papilotkę wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Wystudź. Zimną śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż do babeczek. Udekoruj świeżymi owocami.




