Nie uwierzysz, jak dynia wpływa na twoje zdrowie! 8 powodów, by sięgnąć po nią tej jesieni

Sezon na dynię trwa w najlepsze. To nie tylko pyszny składnik zup, gulaszy czy deserów, ale także prawdziwa bomba witaminowa, która wspiera nasze zdrowie na wielu płaszczyznach. Sprawdź, dlaczego warto włączyć dynię do jesiennego menu.
Nie uwierzysz, jak dynia wpływa na twoje zdrowie!, fot. Shutterstock

Najważniejsze informacje:

  • Dynia to niskokaloryczne warzywo bogate w błonnik, witaminy i minerały, które wspiera trawienie, odporność oraz zdrowie serca.
  • Zawiera cenny beta-karoten, przekształcany w organizmie w witaminę A, ważną dla wzroku i skóry, a także silne przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami i starzeniem komórek.
  • Dzięki swoim właściwościom dynia jest polecana osobom dbającym o linię, zmagającym się z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami serca.

Sezon na dynię trwa

Jesień nieodłącznie kojarzy się z dynią. To właśnie teraz, od września do listopada, warzywo to króluje na polskich stołach. Dynia zachwyca nie tylko swoim intensywnie pomarańczowym kolorem i delikatnym, lekko orzechowym smakiem, ale przede wszystkim wszechstronnością w kuchni. Z jej udziałem przygotujemy nie tylko rozgrzewające zupy i gulasze, ale także pierogi, zapiekanki, risotto, a nawet słodkie desery, takie jak sernik, tarta czy muffinki. Dynia sprawdzi się również jako baza do puree, konfitur, lekkich koktajli czy domowych sosów.

Weź serek wiejski i dwa jajka. Te placuszki robią furorę w sieci!
Szukasz nowych pomysłów na wartościowe śniadanie? Placuszki z serka wiejskiego to łatwy i szybki pomysł. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia to prawdziwa skarbnica składników odżywczych.

• Dynia jest niskokaloryczna – 100 g to tylko 25–30 kcal, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.
• Zawiera dużo błonnika, który wspomaga trawienie, daje uczucie sytości, reguluje poziom cukru we krwi i wspiera pracę jelit.
• Bogata w beta-karoten, który w organizmie zamienia się w witaminę A – ważną dla wzroku, odporności i zdrowej skóry.
• Zawiera silne przeciwutleniacze, które mogą chronić przed nowotworami i spowalniać starzenie komórek.
• Dostarcza witaminę C (wzmacnia odporność, przyspiesza gojenie ran) oraz witaminy z grupy B (wspierają układ nerwowy i produkcję krwinek).
• Jest źródłem potasu, magnezu, wapnia i cynku – minerałów ważnych dla serca, mięśni i kości.
• Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, wspomaga detoksykację organizmu.
• Dzięki właściwościom kardioprotekcyjnym polecana jest osobom z cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami serca.

Probiotyki z apteki czy kiszonki? Co lepiej działa na jelita?
Dobre funkcjonowanie jelit ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, odporność oraz poziom energii każdego dnia. Coraz częściej podkreśla się znaczenie dbania o mikroflorę jelitową, między innymi poprzez stosowanie probiotyków. Pojawia...

Dynia na stałe w jesiennym menu

Sezon na dynię to doskonały pretekst, by częściej sięgać po to warzywo. Dzięki swoim walorom smakowym i zdrowotnym, dynia bez wątpienia zasługuje na miejsce w jesiennej diecie każdego z nas.

Ten kolagenowy koktajl robi furorę. Przepis jest banalnie prosty!
Kolagen jest białkiem kluczowym dla struktury skóry, stawów, kości oraz ścięgien. Z upływem lat organizm wytwarza go coraz mniej, co skutkuje utratą elastyczności skóry, powstawaniem zmarszczek i dolegliwościami stawowymi. Czy da się...

Źródło: PAP

Czytaj dalej: