Najważniejsze informacje z artykułu:
- Dieta green-MED najskuteczniej spowalnia starzenie się mózgu.
- Zmiany w diecie wpływają na poziom białek powiązanych z wiekiem mózgu.
- Nawet drobne modyfikacje codziennego jadłospisu mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie mózgu.
Co powinieneś pić i jeść codziennie, by zatrzymać starzenie się mózgu?
Międzynarodowy zespół badaczy z Izraela, USA i Niemiec przez 18 miesięcy śledził stan zdrowia prawie 300 dorosłych uczestników badania „Direct plus”. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do jednej z trzech diet: zgodnej z ogólnymi zaleceniami zdrowego odżywiania, restrykcyjnej kalorycznie diety śródziemnomorskiej oraz tzw. „zielonej śródziemnomorskiej” wersji (green-MED), która obfitowała w polifenole (m.in. z zielonej herbaty) i była uboga w czerwone oraz przetworzone mięso.
Jak się okazuje, to właśnie ostatnia z diet – green-MED – przyniosła najlepsze rezultaty. Osoby, które codziennie piły 3-4 filiżanki zielonej herbaty, spożywały porcję orzechów włoskich (28 g) oraz piły koktajl z rośliny mankai, wykazywały najwolniejsze tempo starzenia się mózgu.
Naukowcy odkryli sekret „młodego” mózgu?
Aby zmierzyć wiek biologiczny mózgu, naukowcy przeprowadzili rezonans magnetyczny przed i po zakończeniu eksperymentu, a następnie wykorzystali model uczenia maszynowego do oszacowania tzw. „luki wieku mózgu”. Wynik dodatni oznaczał przyspieszone starzenie się, ujemny sugerował, że mózg uczestnika jest „młodszy” niż wskazuje na to jego wiek metrykalny. Na początku badania osoby z biologicznie młodszym mózgiem miały niższą wagę, mniejszy obwód w talii, niższe ciśnienie krwi oraz lepsze wyniki badań cukru. Dodatkowo, w ich krwi występowały niższe poziomy dwóch białek: galektyny-9 i dekoriny .
Wyższe poziomy któregoś z tych białek były związane ze ‘starszym’ mózgiem – zauważyli naukowcy.
Co ciekawe, dieta miała bezpośredni wpływ na poziom tych białek.
Zielona dieta pomaga dłużej zachowac sprawny umysł
Największe pozytywne zmiany zaobserwowano w grupie green-MED – to właśnie u tych uczestników poziom białka GAL-9 spadł najbardziej. „Badanie krążących białek we krwi pozwala nam obserwować w rzeczywistych warunkach, jak procesy starzenia się mózgu są modyfikowane przez styl życia i dietę” – podkreśla dr Anat Yaskolka-Meir z Harvardu, współautorka pracy.
Autorzy badania zwracają uwagę na pewne ograniczenia – aż 90% uczestników stanowili mężczyźni z otyłością brzuszną, a sam model uczenia maszynowego miał ograniczoną precyzję. Choć wykazano związek między green-MED a wolniejszym starzeniem się mózgu, nie można jeszcze mówić o udowodnionej przyczynowości. Mimo to naukowcy są zgodni: dieta bogata w polifenole (zielona herbata, orzechy), uboga w przetworzone i czerwone mięsa, może przynieść wymierne korzyści dla mózgu.
Artykuł ten ma charakter informacyjny i nie zastępuje porady lekarskiej. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów skonsultuj się z lekarzem.
Źródło: foodandwine.com




