Polskie zupy
Polskie zupy od lat są powodem do dumy i chętnie częstujemy nimi gości z całego świata. Tym razem pochodząca z Japonii Aiko, która wraz z mężem prowadzi polsko-japońskiego vloga, postanowiła je ocenić. Wzięła pod lupę sześć najpopularniejszych polskich zup i wystawiła im oceny.
Klasyka polskiej kuchni pod lupą Japonki
Aiko spróbowała chłodnika, zupy pomidorowej, flaków, zupy ogórkowej, żurku oraz krupniku. Każda zupa otrzymała odpowiednią notę, a różnorodność smaków zrobiła na Japonce ogromne wrażenie.
Najmniej przypadły Aiko do gustu flaki, ale nawet one otrzymały aż osiem punktów. „Myślałam, że nie będą mi smakować, ale bardzo były dobre” – przyznała z uśmiechem. Chłodnik natomiast zdobył dziesięć punktów. Japonka doceniła jego jogurtowy, lekko kwaśny smak, który jej zdaniem mógłby przypaść do gustu wielu mieszkańcom Kraju Kwitnącej Wiśni.
Pomidorowa jak włoskie risotto, ogórkowa zaskakuje egzotyką
Zupa pomidorowa, serwowana z ryżem, skojarzyła się Aiko z włoskim risotto z pomidorami i otrzymała dziewięć punktów. Z kolei ogórkowa, której smak opiera się na kiszonych ogórkach – nieznanych w Japonii w tej formie – była dla niej prawdziwym zaskoczeniem. „Kocham smak zupy ogórkowej” – wyznała, przyznając jej dziewięć punktów.
Krupnik i żurek – gwiazdy polskiej kuchni
Krupnik, określony przez Aiko jako „miks z kaszy”, zdobył dziesięć punktów i został uznany za pyszny. Jednak prawdziwym zwycięzcą okazał się żurek. „Żurek zawsze był u mnie numerem jeden z polskich zup i z polskiej kuchni” – zdradziła Japonka, wystawiając mu rekordową ocenę: jedenaście na dziesięć punktów!

