Nie jajko, nie oliwa. Dodaję 2 składniki do chleba z patelni. Tosty zawsze są idealnie chrupiące!

Chcesz, by zwykły chleb z patelni zamienił się w chrupiące tosty? Odkryj prosty trik, dzięki któremu twoje grzanki będą zawsze złociste i wyjątkowo smaczne. Sekret tkwi w jednym, zaskakującym składniku.
fot. shutterstock.com

  • Majonez zmieszany z masłem to sekret chrupiącej, złocistej skórki na tostach z patelni.
  • Taki duet sprawia, że pieczywo nie przypala się, a ciepło równomiernie rozprowadza się po kromce.
  • Najlepiej użyć pieczywa z poprzedniego dnia – mniej się kruszy i lepiej się grilluje.

Jak zrobić smaczne tosty na patelni? Dodaj masło i majonez

Smażone kanapki czy grzanki to szybki sposób na pyszne śniadanie lub kolację. Jednak mało kto wie, że połączenie masła z majonezem sprawia, że pieczywo zyskuje nie tylko wyjątkowy smak, ale i chrupiącą, złocistą skórkę. To właśnie majonez odpowiada za równomierne rozprowadzenie ciepła, przez co tosty nie przypalają się i są perfekcyjnie wysmażone.

Czytaj także: Nie w lodówce ani nie w woreczku. Jak przechowywać chleb, żeby nie stwardniał?

Jak to zrobić? Wystarczy wymieszać miękkie masło z majonezem w równych proporcjach i posmarować mieszanką kromki chleba lub bułki. Tak przygotowane pieczywo smażymy na rozgrzanej patelni.

Jak grillować pieczywo? Instrukcja krok po kroku

  1. Wybierz odpowiednie pieczywo – najlepiej sprawdzi się bułka francuska lub zwykła pszenna, najlepiej z poprzedniego dnia, bo mniej się kruszy.
  2. Przekrój bułkę na pół lub przygotuj kromki chleba tostowego.
  3. Przygotuj mieszankę masła (w temperaturze pokojowej) i majonezu – po jednej łyżeczce każdego składnika na kromkę.
  4. Posmaruj pieczywo równą warstwą mieszanki po jednej stronie.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Połóż kromki stroną z masłem i majonezem do dołu.
  6. Smaż przez kilka minut, aż pieczywo się zarumieni i stanie się chrupiące. Możesz docisnąć kromki łopatką, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.
  7. Dodaj ulubione dodatki – ser, wędlinę, warzywa – i przykryj drugą kromką lub podawaj jako otwartą kanapkę.

Czytaj także: Czy mrożony chleb jest zdrowy? Lekarka nie pozostawia wątpliwości: „po rozmrożeniu na patelni duża część węglowodanów w chlebie zamieni się...”

Źródło: tudogostoso.com.br, rmf.fm

Czytaj dalej: