Która mleczna czekolada jest najlepsza? Eksperci wskazali tę tanią markę

Czy wysoka cena zawsze oznacza lepszy smak? Niekoniecznie. Najnowszy test przeprowadzony przez niemiecką fundację konsumencką pokazał, że to nie luksusowe marki, a tania tabliczka z marketu zdobyła najwyższe noty za smak, skład i jakość. Wyniki mogą zaskoczyć nawet największych miłośników słodyczy.
Która mleczna czekolada jest najlepsza? fot. Roman Samborskyi

  • Przebadano 25 rodzajów mlecznej czekolady, w tym produkty znanych marek i tańsze tabliczki z dyskontów. Oceniano smak, skład i konsystencję.
  • Najlepszą okazała się tania, ekologiczna tabliczka z certyfikatem Fairtrade, kosztująca jedynie 1,89 euro.
  • Wyniki testu pokazały, że wysoka jakość nie zawsze idzie w parze z wysoką ceną.
  • Przy wyborze czekolady warto zwracać uwagę na skład, zawartość kakao oraz certyfikaty jakości.

Test czekolad mlecznych: która tabliczka okazała się najlepsza?

Fundacja Stiftung Warentest przeanalizowała 25 rodzajów mlecznej czekolady dostępnych w niemieckich supermarketach. Wśród badanych znalazły zarówno produkty znanych marek, jak i tabliczki z dyskontów Aldi i Lidl, w tym cztery czekolady ekologiczne.

Oceniano smak, konsystencję oraz skład. Wyniki testu pokazały, że wysoka jakość nie zawsze idzie w parze z wysoką ceną.

Tania czekolada z marketu lepsza od marek premium

Najwyższe noty w teście zdobyła „Die gute Schokolade” („Dobra Czekolada”) – produkt młodzieżowej inicjatywy społecznej Plant-for-the-Planet. To ekologiczna czekolada z certyfikatem Fairtrade, wytwarzana w sposób zrównoważony. Mimo niskiej ceny, wynoszącej zaledwie 1,89 euro, czekolada uzyskała ocenę ogólną „dobrą (1,9)” i wyprzedziła nawet produkty z segmentu premium.

Wśród najlepiej ocenionych pod względem smaku znalazła się także mleczna czekolada Lindt, która otrzymała ocenę 1,5 za walory smakowe. Jednak w klasyfikacji ogólnej spadła do oceny „zadowalającej” z powodu nieścisłości na etykiecie – na opakowaniu widniały laski wanilii, choć użyto syntetycznego aromatu. Firma Lindt zapowiedziała już zmiany w oznaczeniach.

Łącznie aż 14 czekolad uzyskało ocenę „dobrą”, a trzy marki ex aequo zajęły drugie miejsce z oceną 2,0. Co ciekawe, najdroższa czekolada w teście wypadła najgorzej w ocenie ekspertów.

Na co zwracać uwagę przy wyborze czekolady?

Przy wyborze mlecznej czekolady warto kierować się nie marką, a składem i certyfikatami. Dobra mleczna czekolada powinna zawierać masło kakaowe, a nie tłuszcze roślinne, oraz mieć wyraźnie oznaczoną zawartość kakao.

Certyfikaty Fairtrade czy ekologiczne oznaczenia to dodatkowy atut – świadczą o uczciwej produkcji i wysokiej jakości surowców.

Takiej czekolady nigdy nie kupuj. Dietetyczka wskazała
12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Po jaką czekoladę najlepiej sięgać, a jakiej powinniśmy unikać? Jakie właściwości zdrowotne ma czekolada? Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. św....

Czytaj dalej: