Masło ucieram z cynamonem i smaruję nim ciasto. Puszyste cynamonki przygotowuję w mig

Kiedy za oknem szaro i ponuro, w kuchni roztacza się zapach cynamonu i korzennych przypraw. Ania Starmach dzieli się przepisem na puszyste cynamonki, które skradną twoje serce. Miłość od pierwszego kęsa gwarantowana!
Cynaomonki, fot. Shutterstock

Prosty przepis na puszyste cynamonki

Jesień to czas, kiedy na naszych stołach królują wypieki z dodatkiem korzennych przypraw. Ania Starmach, uwielbiana przez miłośników domowych słodkości, proponuje przepis na cynamonki, które swoim smakiem i aromatem umilą każdy jesienny dzień. To puszyste drożdżowe ciasto z cynamonowym nadzieniem stanowi doskonałą alternatywę dla ciast owocowych.

Masz w domu drożdże? To znak, by przygotować cynamonki

Jakie składniki są potrzebne, by przygotować cynamonki z przepisu Anny Starmach? Lista poniżej.

Ciasto:

  •   900 g mąki pszennej (typ 550),
  •   150 g cukru,
  •   150 g masła,
  •   45 g świeżych drożdży,
  •   370 ml ciepłego mleka,
  •   łyżeczka mielonego kardamonu,
  •   1 duże jajko lub 2 małe.

Nadzienie:

  •   120 g masła,
  •   120 g brązowego cukru,
  •   4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  •   szczypta soli.

Do posmarowania i posypania:

  •   rozbełtane jajko,
  •   cukier perlisty.

Jak przygotować puszyste cynamonki – krok po kroku

  1. Rozpocznij od przygotowania ciasta. Drożdże wymieszaj z cukrem, dodaj ciepłe mleko i mąkę. Tak powstały zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 10–15 minut. W międzyczasie podgrzej mleko, rozpuść masło i wymieszaj mąkę z kardamonem.
  2. Do wyrośniętego zaczynu stopniowo dodawaj ciepłe mleko, masło, jaja i mąkę. Na tym etapie ciasto najlepiej wyrabiać za pomocą miksera z odpowiednią końcówką przez około 8 minut, jeśli jednak takiej nie posiadasz, równie dobrze możesz zastąpić ją drewnianą łyżką. 
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Przygotuj nadzienie. Masło utrzyj z cynamonem do uzyskania puszystej masy.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj na prostokąty, posmaruj masą cynamonową, zwiń w roladę i pokrój na krążki.
  6. Odstaw ciasto do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, następnie posmaruj jajkiem i posyp cukrem perlistym.
  7. Piecz w 200 stopniach przez 8-10 minut, do uzyskania złotego koloru.

Te aromatyczne, puszyste cynamonki to doskonały sposób na jesienne chłody. Nie tylko rozgrzeją, ale również wypełnią dom niepowtarzalnym zapachem korzennych przypraw. Wypróbuj przepis Ani Starmach i ciesz się smakiem jesieni!

Czytaj dalej: