Przepis na babeczki z owocami
Nie ma lepszego sposobu na poprawę nastroju niż domowe wypieki! A jeśli szukacie przepisu, który zawsze się udaje i zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – mamy coś specjalnie dla was. Babeczki z owocami według Ewy Wachowicz to prawdziwy hit na rodzinnych spotkaniach, imprezach i słodkich popołudniach z kawą. Sprawdźcie, jak w kilku prostych krokach przygotować ten deser, który podbije serca nawet największych smakoszy.
Babeczki z owocami. Przepis Ewy Wachowicz
Ciasto:
- 400 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
Krem:
- budyń na mleku z wanilią
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
Dekoracja:
- borówki
- maliny
- winogrona
Przepis na babeczki z owocami według Ewy Wachowicz
Mąkę przesiej, dodaj cukier i zimne masło, wysiekaj nożem lub siekaczką, dodaj żółtka i kwaśną śmietanę, wyrób nożem, następnie zagnieć. Zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wyjmij, rozwałkuj na grubość mniej więcej 1/2 cm, podsypując mąką. Małe metalowe foremki posmaruj roztopionym masłem, każdą foremką wytnij ciasto, wyklej, nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Wyjmij, ostudź.
Mleko zagotuj z wanilią, pod koniec dodaj masło. W odrobinie zimnego mleka rozpuść budyń, dodaj żółtka, wymieszaj. Wlej do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, wystudź. Przełóż do szprycy cukierniczej. Napełnij babeczki. Część można też wypełnić bitą śmietaną (śmietana kremówka, cukier i cukier waniliowy). Udekoruj owocami.

