Ciasto na Wszystkich Świętych. Prosty i sprawdzony przepis

Sernik wiedeński to prawdziwa legenda wśród deserów – kremowy, aksamitny, rozpływający się w ustach i pełen aromatu wanilii. Ania Starmach, znana z kulinarnej precyzji i miłości do tradycyjnych smaków, proponuje swoją wersję tego kultowego ciasta, wzbogaconą o czekoladowy spód, który nadaje całości wyjątkowego charakteru. Jeśli szukacie przepisu, który zachwyci rodzinę i gości, a jednocześnie nie sprawi trudności nawet mniej doświadczonym cukiernikom – na pewno będziecie zadowoleni. Sprawdźcie, jak krok po kroku przygotować sernik wiedeński według Ani Starmach.
Przepis na sernik wiedeński, fot. Shutterstock

Sernik wiedeński na ciemnym spodzie. Przepis Ani Starmach

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia (może być również z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)

Spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 75 g cukru
  • 90 g pokrojonego masła
  • 1 jajko

Sernik wiedeński na czekoladowym spodzie. Przepis Ani Starmach

Spód:
W misie robota z zamontowanym mieszadłem K umieść wszystkie składniki i wyrabiaj do ich połączenia. Ciasto będzie trudne do wałkowania, odrywaj więc kawałki ciasta i wyklejaj nimi spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia). Tak przygotowany spód włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 10 minut.

Masa serowa:
W tym czasie przygotuj masę serową: Zamontuj mieszadło elastyczne. W misie robota planetarnego umieść wszystkie składniki z wyłączeniem bakalii. Miksuj na średnich obrotach tylko do momentu uzyskania jednolitej konsystencji masy. Nie chcemy jej napowietrzyć bo napowietrzona masa serowa w piekarniku rośnie, natomiast tuż po upieczeniu gwałtownie opada. Po wymieszaniu masy dodaj (lub nie) bakalie. Masę wylej na podpieczony spód, sernik włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni, a po 10 minutach zmniejsz temperaturze do 160 stopni i piecz jeszcze 90 minut. Po upieczeniu sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.

Czytaj dalej: