Pilne wycofanie produktów Sokołów
W piątek 24 października Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu Escherichia coli (STEC) w partiach dwóch produktów marki Sokołów. Bakteria ta wytwarza toksynę Shiga i jest szczególnie niebezpieczna, bo może powodować ciężkie zatrucia pokarmowe. Objawy pojawiają się zwykle po kilku dniach od spożycia skażonej żywności lub wody. Najczęściej są to biegunki, silne bóle brzucha, nudności i wymioty, gorączka oraz uczucie ogólnego rozbicia.
W związku z zagrożeniem dla konsumentów rozpoczęto wycofywanie skażonych partii. Procedura dotyczy metki cebulowej Sokołów o numerze partii 8225281102 i dacie przydatności do spożycia 24.10.2025 oraz tatara wołowego Sokołów o numerze partii 8525281202 i dacie przydatności do spożycia 24.10.2025. W sprawie prowadzone jest postępowanie wyjaśniające.
GIS alarmuje konsumentów
Główny Inspektorat Sanitarny apeluje do osób, które zakupiły produkty ze wskazanych partii, o ich niespożywanie. Wycofywany tatar był dostępny m.in. w sklepach sieci Lidl w siedmiu województwach. Dyskont wydał już w tej sprawie komunikat dla klientów.
Spożycie produktu zanieczyszczonego Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów (…) należy skontaktować się z lekarzem – podkreśla GIS.
Szczegółowe informacje:
Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 8525281202
Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
Producent: Sokołów Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów WNI 12630215
Nazwa produktu: Metka kiełbasa surowa cebulowa, 170 g
Numer partii: 8225281102
Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
Producent: Sokołów S.A., Oddział w Robakowie 62-023 Gądki, Robakowo ul. Poznańska 14, WNI 30210225

