- Gen podatności na otyłość istnieje i może znacząco zwiększać ryzyko nadwagi u dzieci, ale dotyczy to tylko części przypadków – geny odpowiadają za otyłość w kilku procentach.
- Nawet osoby z niekorzystnym wariantem genu nie są skazane na otyłość – aktywność fizyczna i zdrowy styl życia mogą zminimalizować wpływ genetyki aż o 30%.
- Otyłość u dzieci w Polsce rośnie najszybciej w Europie, dlatego kluczowe jest świadome podejście do żywienia i ruchu już od najmłodszych lat.
Polskie dzieci tyją najszybciej w Europie
Otyłość wśród dzieci to coraz poważniejszy problem w Polsce. Jak alarmuje dr Marek Łabno, specjalista medycyny rodzinnej w podcaście RMF FM „Lekarz dyżurny”, co dziesiąte polskie dziecko zmaga się z otyłością. To jeden z najszybszych wzrostów w Europie. Skąd bierze się ten problem? Czy rzeczywiście winne są tylko złe nawyki żywieniowe?
Gen podatności na otyłość – co odkryli naukowcy?
W 2007 roku brytyjscy naukowcy odkryli tzw. gen podatności na otyłość. Jak tłumaczy dr Łabno, gen ten występuje w różnych wariantach i wpływa na to, jak nasz mózg odczuwa głód i sytość. Osoby, które w genetycznej „loterii” trafią na najbardziej niekorzystny wariant, mają nawet o 30-70% większe ryzyko rozwoju otyłości.
Przy takiej konfiguracji słabiej odczuwa się sytość, czyli spożywa się większą liczbę kalorii i częściej czuje się głód – wyjaśnia ekspert.
Geny to nie wyrok. Styl życia ma kluczowe znaczenie
Czy to oznacza, że osoby z niekorzystnym wariantem genu są skazane na otyłość? Dr Łabno uspokaja:
To nie wyrok. Nie jest powiedziane, że osoba, która posiada któryś z tych wariantów jest skazana na otyłość. U osób aktywnych fizycznie wpływ tego genu jest mniejszy o 30% niż u tych , którzy prowadzą siedzący tryb życia.
Jak wygrać z genami? Posłuchaj podcastu
Otyłość to złożony problem, na który wpływają zarówno geny, jak i styl życia. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak działa gen podatności na otyłość i jak skutecznie mu przeciwdziałać, posłuchaj najnowszego odcinka podcastu „Lekarz dyżurny” z dr. Markiem Łabno.
- Psycholog wyjaśnia. Co może się stać, gdy tłumisz w sobie złość?
- Nie uwierzysz, jak dynia wpływa na twoje zdrowie! 8 powodów, by sięgnąć po nią tej jesieni
- Soki podwyższające i obniżające cukier. Warto je znać
- Nie w lodówce, nie na kuchennym blacie. Jak przechowywać miód po otwarciu, żeby się nie skrystalizował i nie zepsuł?




